PHP NEDİR ?

PHP, server taraflı çalışan ve HTML içersine gömülebilen, nesne yönelimli bir script dilidir. PHP dosyaları, düz yazı dosyalarıdır ve herhangi bir yazı editörü ile hazırlanabilirler. PHP kodları dört ayrı biçimde yazılabilir. Aşağıdaki yazım biçimi en uygun olan yazım biçimidir.

< ?php ....?>

Bu ayraçlara php komut ayracı denir ve bu ayraçlar arasına yazılan php komutlarını diğer script ve HTML veya XML kodlarından ayırır. İstemci, web sunucusundan bir istekte bulunduğunda, istekte bulunulan dosya içerisindeki HTML ve javascript kodları web sunucusu tarafından doğrudan istemcinin tarayıcısına gönderilir. Eğer web sunucusu o dosya içerisinde php ayracına rastlarsa, php yorumcusu devreye girer ve php ayraçları arasında kalan kodları yorumlar sonuç olarak saf HTML kodu üretir. Üretilen bu HTML kodu web sunucusu tarafından tarayıcıya gönderilir. Dolayısı ile tarayıcıya giden kod içerisinde php kodlarından eser yoktur. Yani tarayıcı tarafından sayfanın kaynak kodu görüntülendiğinde php kodları hiç bir zaman görülemez.

Tarayıcı tarafından gönderilen kaynak içerisinde HTML ve javascript kodları görülebilir. Örneğin, javascript istemci taraflı bir script dilidir. Yani javascript kodları istemci tarafında çalışır, istemcinin tarayıcısı tarafından yorumlanır. PHP kodlarının yorumlanabilmesi için web sunucusunun çalıştığı bilgisayar üzerinde php yorumcusunun kurulu ve çalışıyor olması gerekir.

PHP İLE YAPILABİLECEK İŞLER:

PHP, HTML ile yapılamayacak işler için kullanılır. HTML ile yapılamayacak işlerin başında, web sunucunda yapılacak işler vardır. Örneğin, HTML etiketleri kullanılarak, web sunucusundaki bir veritabanı dosyası açılıp içindeki veriler okunamaz. HTML yolu ile web sunucusu sabit disklerindeki düz yazı dosyaları okunamaz ve bu disklerdeki dosyalara yazma da yapılamaz. HTML etiketleri ile yalnızca ziyaretçiden bilgi alınır ve bunlar sunucuya gönderilebilir. Bu bilgileri işe yarar biçime sokmak için server’da çalışan bir program gerekir. Server’da çalışan program, EXE ve DLL veya JSP (Java Server Pages) gibi bir “gerçek program” veya Perl, ASP ve PHP gibi script diliyle yazılmış bir program olabilir. Bu programın çalışması sonucu üretilen sonuçlar yine HTML ile ziyaretçiye gönderilir.

Sonuç olarak, PHP ile Herhangi bir CGI programının yapabileceği her şey yapılabilir, dinamik sayfa içeriği hazırlanabilir, kullanıcı ile interaktif iletişim sağlanabilir.

PHP’NİN AVANTAJLARI:

a) Hız: PHP günümüzde çalışan en hızlı script dilidir.
b) Platform ve Web sunucusu özgürlüğü: PHP, Unix, Linux ya da Windows 95/98/2000/NT gibi platformlarda çalışır. Aynı zamanda, Apache, IIS, PWS, FHTTP, OmniHTTPd ve Xitami gibi web sunucuları ile de çalışabilir. Ancak, PHP en iyi performansı Unix/Linux-Apache ile göstermektedir. 32 Ayrıca PHP, birçok veri tabanı ile çalışabilmektedir. Bu veritabanları şunlardır; Adabas D, Direct MS-SQL, Dbase, MySQL, Empress, ODBC, FilePro, Oracle (OC17 ve OC18), Hypewave, Ovrimos, IBM DB2, Pastgre SQL, Informix, Solid, Ingres, Sybase, InterBase, Velocis, FrontBase, Unix dbm, mSQL.
c) Geniş kullanıcı ve geliştirici kitlesi, ücretsiz kurulum ve kullanım: Open Source (Açık kaynak) geliştirilen php, bu nedenle hızla yayılmakta ve sürekli gelişmektedir. Aynı zamanda da tamamen ücretsizdir.
d) Kararlı ve özgür web uygulamaları: PHP uygulamaları son derece kararlıdır.
e) Veritabanı hâkimiyeti: PHP ile SQL veri tabanı sunucularına son derece rahat ve hızlı bağlantılar kurulabilir.
f) Kolay öğrenilmesi, rahat ve hızlı kodlanabilmesi: Herhangi bir yazı editörü kullanılarak php kodları yazılabilir ve php dosyalarının derlenmesine gerek yoktur.

PHP’NİN ÇIKIŞI VE GELİŞİMİ:

Her şey gibi PHP de ihtiyaçtan doğdu. PHP’nin ilk versiyonunu hazırlayan Rasmus Lerdorf’da kendi ev sayfasında gerçekleştirmek istediklerini HTML ile yapamadığı için, bu işleri gerçekleştirecek yazılımı kendisi hazırladı. Böylece PHP’nin ilk versiyonu 1995 yılında “Personal Home Page Tools” adıyla çıkmış oldu. Daha sonraki yıllarda PHP’nin yeni versiyonları çıktı. Fakat 1997 yılında PHP, Rasmus Lerdorf’un kişisel olarak geliştirdiği bir proje olmaktan çıkıp, “Açık Kaynak” hareketine katılarak birçok programcının katkıda bulunduğu, organize olmuş ve takım çalışmasıyla geliştirilen bir script dili oldu. PHP yorumcusu, Zeev Suraski ve Andi Gutmans tarafından sıfırdan yeniden yazılmıştır. PHP yorumlayıcısı bu gün Zend çekirdeği adı verilen bir scripting teknolojisine dayanmaktadır. PHP’nin resmi adı “PHP: Hypertext Preprocessor” olarak değiştirildi. Günümüzde, PHP4’de Zend optimizer kullanılarak yüksek bir performans elde edilmiştir. Ayrıca, diğer zend ürünleri de PHP’nin performansını daha da arttırmaktadır

Reklam
Wipaste C2 Yüksek Performanslı Termal Macun